Ledenlogin

73ste Boekenbeurs scoort over heel de lijn

De 73ste Boekenbeurs kreeg dit jaar 175.000 bezoekers over de vloer – een uitstekend resultaat dat grotendeels te danken is aan het samenvallen van de beurs met de herfstvakantie. De meerderheid van de standhouders verklaart zich bijzonder tevreden over de verkoop: 75% noteert een omzetverhoging of een status quo. De Prijs voor de Mooiste Stand gaat naar Lampedaire Uitgevers. De eerste ARGUS-prijs voor de Groenste Stand werd uitgereikt aan Uitgeverij De Geus.

Bezoekersaantal

Meer dan 175.000 volwassenen en kinderen brachten dit jaar een bezoek aan de Boekenbeurs. De topdag van de Boekenbeurs was donderdag 5 november met 21.152 bezoekers.

Standhouders omzet

Een korte bevraging bij de standhouders wijst uit dat de grote meerderheid zowel over de Boekenbeurs op zich (gemiddelde tevredenheid van 7,8/10) als over de verkoopcijfers tevreden tot zeer tevreden zijn. Meer dan 1 op 3 is meer tevreden over op de Boekenbeurs ten opzichte van vorig jaar. Bijna driekwart van de standhouders noteert een stijging of een status quo van de omzet. Bij 54% van de stijgers steeg de omzet met 5 tot 15%. Bijna 20% van de standhouders noteerde een opvallende stijging van 40% of meer. Redenen voor de stijging waren: signerende auteurs op de stand, de vakantieperiode en een beter locatie op de beurs. Donderdag 5 november, een van de topdagen qua bezoekersaantal, was ook de dag met de grootste omzet.

Topboeken

De bestverkopende boeken dit jaar waren (per categorie):

Fictie

1. Pieter Aspe, De cel, 3100 ex.

2. Tom Lanoye, Sprakeloos, 1065 ex.

3. Paolo Giordano, De eenzaamheid van de priemgetallen, 950 ex.

Non-fictie

1. Piet Huysentruyt, SOS Piet (1, 2 en 3 samen), 5010 ex.

2. Stef Adriaenssens, Religie economische innovatie, 1972 ex.

3. Guinness World Records, 912 ex.

Kinder- en jeugd

1. Geronimo Stilton, De grote invasie van Rokford, 1170 ex.

2. H.C. Andersen, De vlo en de professor, > 1000 ex.

3. Guido Van Genechten, Rikki helpt Sinterklaas, 800 ex.

Strips

1. Merho, Kiekeboe, 4700 ex.

2. Andy Riley, Zelfmoordkonijntjes, 500 ex.

3. Charel Chambré, Albert co op reis naar Oostende (deel 2), 450 ex.

Signerende auteurs

Zowat 840 auteurs en illustratoren kwamen naar de beurs om hun boeken te signeren. In het totaal waren er meer dan 2100 individuele signeersessies. De signeertoppers waren – naar goede gewoonte - Piet Huysentruyt en Geronimo Stilton. Ook eregast David Grossman kon op veel belangstelling rekenen. De stand van VBK België lokte veel volk met het bezoek van Sultan Kösen, de grootste man ter wereld.

Boekenverdieping

De Boekenverdieping bood een uitgebreid programma met zowat 240 verschillende items, waarvan de helft gekoppeld aan een themadag. De populairste themadagen waren Leve de Klassieken (1 nov.), Red jezelf (7 nov.) en Wondere Wetenschap (11 nov.). Ook de items over Duitsland en Congo op de themadag De geschiedenis is jarig (8 nov), de 2 leerkrachtendagen en de Dag van de Polemiek van De Standaard zorgden voor volle zalen. KidzMeer dan 20.000 kinderen onder de 12 bezochten de Boekenbeurs (een stijging met 2.000 t.o.v. 2008). Voor de kinderen waren er op de Boekenverdieping 50 items op kindermaat. Het jonge volkje was in grote getale aanwezig bij De vlo en de professor, Kapitein Winokio, Geronimo en Thea Stilton en Suske en Wiske. De Routefolder voor Kidz (20.000 ex.) werd gretig meegenomen als leidraad voor het bezoek. De Kidz konden hun creativiteit botvieren op de Doe-de-groeten-van-de-Boekenbeurs-postkaart-route. Bijna 7000 kinderen maakten zelf een postkaart die ze op de beurs konden versturen.

Extra activiteiten op de beursvloer

De standhouders leverden dit jaar een extra inspanning om meer beleving te creëren op de beursvloer, van Chinese kalligrafie en Joodse muziek tot bijzondere fotosessies, culinaire proefmomenten of lachsessies. Deze activiteiten werden erg geapprecieerd door het publiek. De Boekenbeurs wil hier in de toekomst zeker nog meer op inzetten.

Eco-verwezenlijkingen

Groen Licht

Voor het eerst konden de standhouders 'groen licht' gebruiken op hun stand – dit is energie-efficiënte verlichting die als extra voordeel bijna geen warmte creëert. 31 standhouders (op één na alle standhouders die grote wattages gebruiken) zijn overgestapt op deze duurzame verlichting. Er werden 20 lampen van 150 watt gebruikt en 143 van 400 watt. Tot dusver werd er een besparing gerealiseerd van 24.019 kWh op de hele Boekenbeurs, oftewel -21% t.o.v. 2008. Het project werd gerealiseerd met de financiële steun van het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer van de Koning Boudewijnstichting.

Afvalbeheer

Minder afval en beter met afval omgaan, dat was het doel. Natuurpunt haalde iedere dag het papierafval van de beurs op. In ruil hiervoor ontvangt Natuurpunt een vergoeding die integraal naar de aankoop van een stuk van de Kalmthoutse Heide. Natuurpunt heeft tot nu toe 50 ton papier en karton opgehaald. Met de opbrengst zullen ze 5 hectare van van het Stappersven aankopen. Boek.be schenkt daarbovenop de helft van het bedrag dat uitgespaard werd aan ophaling. Ook werd in totaal 1000 m² ecotapijt gebruikt op de Boekenbeurs, o.a. in inkomhal 2 en in de Groene en Blauwe Zaal. Dit cradle to cradle tapijt wordt volledig gerecycleerd voor hergebruik. Mobiliteit: Zo'n 10 % van de bezoekers maakte gebruik van een B-Dagtrip of een De Lijn combibiljet. Wie met de fiets naar de beurs kwam, kreeg een leuk cadeautje als 'beloning': er werden 5.000 zadelhoesjes uitgedeeld.

Website

Sinds eind augustus bezochten meer dan 175.000 unieke bezoekers www.boekenbeurs.be, dat zijn er zo'n 5.000 meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Opnieuw blijkt duidelijk dat de bezoeker zich goed voorbereid door op de website de nodige informatie bijeen te sprokkelen.

DE PRIJS VOOR DE MOOISTE STAND 2009

De vakjury, bestaande uit Iris Vanspauwen, Leen Scholiers en Michael Decock nomineerde de volgende stands bij aanvang van de Boekenbeurs:1. ASP (stand 219): omwille van de eenvoudige krachtige symmetrische oplossing2. De Geus (stand 136): de geënsceneerde huiskamer roept de sfeer op die bij literatuur hoort3. Lampedaire Uitgevers (stand 432): nieuw, opvallend, aantrekkelijk en duidelijk4. Paard van Troje (stand 455): valt op door openheid, contrast en eigentijds design5. Roularta Books (stand 435): vanwege grootse aanpak en de uitnodigende ademruimte De vakjury oordeelde dat de Prijs voor de Mooiste Stand van de Boekenbeurs 2009 naar stand 432 van Lampedaire Uitgevers gaat. Het is een flamboyante stand die een juiste vertaling vormt van het productaanbod. Kleurgebruik, afwerking en sterke grafische kwaliteiten werden geprezen. Ook de functionele communicatie (bv. signeersessies) klopt. Ondanks de relatief kleine oppervlakte heeft de stand een zeer grote uitstraling, niet in het minst door het belichtingsconcept, de naam 'Lampedaire' waardig. De jury geeft een eervolle vermelding aan de stand van De Drie Leliën omwille van de rust, de ruimte en de overzichtelijkheid die weliswaar op kleine schaal maar toch op een geslaagde wijze aanwezig is. Het publiek koos voor De Geus als mooiste stand, een sfeervolle boekenstand waar pianomuziek voor een extra cachet zorgde. De vakjury was van oordeel dat de stands van de Boekenbeurs ieder jaar mooier worden. Daarmee bereikt Boek.be, de initiatiefnemer van deze prijs, haar doel.

EERSTE ARGUS-PRIJS VOOR DE GROENSTE STAND

Uitgeverij De Geus werd laureaat van de ARGUS-prijs voor de Groenste Stand, een organisatie van ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera, in samenwerking met Ecolife. Op de afsluitende persconferentie van de Boekenbeurs 2009 kreeg de laureaat een trofee en een berekening van de ecologische voetafdruk van de uitgeverij cadeau. De jury selecteerde met De Geus bewust een bedrijf uit het boekenvak, waar milieuzorg niet tot de kernactiviteiten behoort, om een benchmark te creëren binnen de boekensector.