Ledenlogin

Els Van der Perre is Beste Boekenjuf 2017

Beeld: 

De prijs voor de Beste Boekenjuf / Boekenmeester wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. Eén boekenjuf of -meester wint de hoofdprijs van 100 boeken, en 3 andere genomineerden gaan met een mooi boekenpakket naar huis.

De jury voor de 13e editie van de prijs bestond uit Daniëlle Daniels (zelfstandig navormer leesbevordering en taalvaardigheid), Bart Desmyter (De Eenhoorn), Veerle Moureau (Davidsfonds-WPG), Sylvie Dhaene (Iedereen Leest), Marina Waterschoot (leerkracht en leesbevorderaar), Josfien Demey (Klasse) en Peter Jongenelen (Beste Boekenmeester 2016).

141 boekenjuffen en -meesters werden aangemeld door leerlingen, ouders, collega’s. Op basis van de motivaties van de inzendingen koos de jury bij een eerste selectie acht scholen uit. Zij kregen een werkbezoek waarin ze hun activiteiten konden toelichten. Uit deze groep kwamen vier genomineerden.

Beste Boekenjuf 2017

Bij Els Van der Perre starten alle kinderen de lagere school met twee jaar taalachterstand. Vijf jaar geleden zaten de juffen met de handen in het haar. Leren lezen in het eerste leerjaar lukte voor sommige kinderen niet. De juffen staken de koppen bij elkaar om lezen leuker en makkelijker te maken. Juf Els Van der Perre speelde één van de voortrekkersrollen.
In Cultuur Centrum Deurne kreeg de Beste Boekenjuf een pakket met maar liefst 100 boeken overhandigd. Dit gebeurde op woensdag 31 mei 2017 om 15u tijdens de feestelijke uitreiking, een boekenfeest op maat van leerkrachten en leerlingen, gepresenteerd door Maud Vanhauwaert.

Twee verdienstelijke Boekenjuffen en één Boekenmeester kregen eveneens een mooie selectie boeken:

  • Karen Peeters » Basisschool Vincentius (Essen-Horendonk)
  • Peggy Cornelis  » de Balderschool (Berlaar)
  • Kurt De Belder » Sint-Eduardus (Schoten)

De boeken voor de winnaars worden geschonken door uitgeverijen Ballon Media, Clavis, De Eenhoorn, Deltas (ZNU), De Vries-Brouwers, Het Geluidshuis, Kapitein Winokio, Van Halewyck (Pelckmans), WPG en Zwijsen.

Publicatie over lespraktijk

Canon Cultuurcel stelt een brochure samen waarin heel wat tips en inspiratie worden gebundeld vanuit de lespraktijk van de boekenjuffen en -meesters in de klas. Elke lagere school ontvangt begin volgend schooljaar haar eigen exemplaar in de bus. 

Organisatie

De Beste Boekenjuf / Boekenmeester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en wordt georganiseerd door GAU (Groep Algemene Uitgevers) en Canon Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be, Klasse en  Cultuur Centrum Deurne.