Ledenlogin

GEWU en GAU: Dringende oproep verlaging BTW tarief e-books

Beeld: 

De Vlaamse uitgevers vragen aan Minister Van Overtveldt om dringend eenzelfde btw-tarief voor alle boeken op de agenda van de Europese Raad te plaatsen.

Op 1 december 2016 diende de Europese Commissie een langverwacht en noodzakelijk voorstel in om lidstaten de mogelijkheid te geven om hetzelfde btw-tarief toe te passen op alle boeken ongeacht of ze digitaal of gedrukt zijn. (België: boeken: 6%, e-books: 21%)

De boekindustrie in Europa verwelkomde dit initiatief als een belangrijke stap om de discriminatie op fiscaal vlak tussen boeken weg te werken.

Nu zijn we een jaar verder. De uitgevers stellen met spijt vast dat het voorstel niet alleen nooit is aangenomen, maar dat het zelfs niet op de agenda staat van de Raad ECOFIN. Dit is nochtans een positieve, toekomstgerichte maatregel, die als doel heeft het lezen te bevorderen en de e-commerce te doen groeien.

 De Federation of European Publishers (FEP) waarvan de Vlaamse algemene en educatieve Uitgevers (GAU en GEWU) lid zijn, stemde afgelopen donderdag een ledenresolutie. Deze werd unaniem door alle Europese leden goedgekeurd.

Met deze verklaring willen de FEP en haar 29 nationale verenigingen van boekenuitgevers en leermateriaal hun teleurstelling uitdrukken over dit ongegronde uitstel. FEP moedigt alle partijen ten strengste aan om verder te werken naar een snel besluit en een positief resultaat voor de Europese boekensector, cultuur en burgers.

In die zin zonden de Vlaamse uitgevers gisteren een vraag aan Minister Van Overtveldt om dit thema dringend weer ter sprake te brengen op de Europese Raad van de Ministers van Financiën.

De volledige tekst van de resolutie lees je hier (in het Engels)