Ledenlogin

Meer dan 1 op 3 Duitse kinderboeken bevatten tropische vezels

De verschuiving van boekproductie naar het Oosten gaat vooral snel voor kinderboeken. Om die reden testte WWF Duitsland een aantal kinderboeken, op zoek naar sporen van tropisch hout.

Steeds meer boeken worden geproduceerd in het buitenland, met name in Azië. Voor deze producten is er een verhoogd risico dat het gebruikte hout illegaal gekapt werd, aangezien de Chinese papierindustrie nauwe banden heeft met de Indonesische papiersector. Deze laatste is al langer berucht voor grootschalige, illegale ontbossing. Om die reden testte WWF Duitsland een aantal kinderboeken, op zoek naar sporen van tropisch hout.

De resultaten zijn ontnuchterend: in 19 van de 51 boeken werden resten van tropisch hout teruggevonden. De houtvezels die werden teruggevonden komen enkel voor in natuurlijk, tropisch bos, en niet of zelden in plantages. Daarnaast is de Indonesische papiersector reeds jaren berucht voor het vernietigen van zijn oerbossen.

De Chinese papiersector is vandaag de tweede (na de US) belangrijkste aankoper van papierpulp. Bijna 17% van de wereldwijde pulp wordt geëxporteerd naar China. 50% van de pulpexport uit Indonesië gaat naar China. De pulp in Indonesië wordt hoofdzakelijk geproduceerd door twee bedrijven: Asia Pulp & Paper (APP) en Asia Pacific Resources International Holdings (APRIL).

APP, dat deel uitmaakt van de Sinar Mas Group die palmolie produceren en daartoe ook tropisch woud kappen, is al langer bekend om zijn destructief bosbeheer. 40% van de totale ontbossing van de provincie Riau (Sumatra) kan worden toegeschreven aan deze papiergigant.

De onderzoekers besluiten dan ook dat bij een groot deel van de boeken die worden verkocht in Duitsland, het waarschijnlijk is dat deze worden gemaakt van vezels afkomstig uit tropische bossen in Indonesië. Daarom is het van belang te weten uit welke bossen uw papierproduct afkomstig is: met een FSC label op een product krijgt u de garantie dat deze afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, waar ook ter wereld.

Bron: WWF International