Ledenlogin

Meulenhoff|Manteau gaat op in De Bezige Bij Antwerpen

Beeld: 

Standaard Uitgeverij en De Bezige Bij richten samen een nieuwe Vlaamse literaire uitgeverij op: De Bezige Bij Antwerpen. Meulenhoff|Manteau, onderdeel van Standaard Uitgeverij, zal daarin opgaan.

De nieuwe uitgeverij zal literatuur en non-fictie uitgeven voor het Nederlandse taalgebied en gaat op 1 januari 2011 van start. Volgens de initiatiefnemers zal De Bezige Bij Antwerpen  ‘een vrijhaven zijn voor schrijvers en een brandpunt van het publieke debat. Zij zal boeken uitgeven over de wereld van vandaag, in alle genres en met een brede kijk op de geschiedenis.’ 

De eerste catalogus verschijnt dit najaar. Het fundament van de nieuwe uitgeverij wordt gevormd door het fonds van De Bezige Bij en dat van Meulenhoff | Manteau, dat op 31 december overgaat in De Bezige Bij Antwerpen. Robbert Ammerlaan maakte eerder al bekend een Vlaamse vestiging van De Bezige Bij te ambiëren. De Bezige Bij Antwerpen zal worden geleid door Robbert Ammerlaan (directeur-uitgever De Bezige Bij) en Johan de Koning (directeur-uitgever van Standaard Uitgeverij). Harold Polis (uitgever Meulenhoff/Manteau) zal de uitgever van De Bezige Bij Antwerpen zijn.

In april 2009 kocht De Bezige Bij nog de Vlaamse uitgeverij Ludion aan. De bedoeling was dat die uitgeverij het Vlaamse bruggenhoofd van De Bezige Bij zou worden. Een deel van de Vlaamse auteurs van De Bezige Bij zou vanaf dat moment begeleid worden door Ludion. Er zal ook actief geacquireerd worden op de Vlaamse markt.

In Vrij Nederland van 7 maart 2009 zei Robbert Ammerlaan: ‘Ik ambieer een Vlaamse vestiging van De Bezige Bij. Met de komst van Guy Verhofstadt in ons fonds, nu met een pamflet, maar werkend aan een groot boek over Europa, hebben we een eerste stap gezet.' De transformatie van Ludion was een tweede stap.

In Boekblad Magazine 10, van 11 juni 2010, antwoordde Ammerlaan gevraagd naar de noodzaak van Ludion als bruggenhoofd nu Standaard Uitgeverij ook tot het WPG concern behoort: ‘Door de acquisitie van Standaard Uitgeverij is een ander perspectief ontstaan. Met de komst van Standaard zullen we die ambitie beter en gemakkelijker kunnen realiseren.’

Bron: Boekblad.nl (Vincent Elzinga)