Ledenlogin

Open brief aan alle Europese Parlementariërs die afgelopen dinsdag tegen de copyright richtlijn gestemd hebben - Rudy Vanschoonbeek

Beeld: 

Open brief aan alle Europese Parlementariërs die afgelopen dinsdag tegen de copyright richtlijn gestemd hebben omdat ze tegen censuur zijn. 

Dat ben ik ook.

Maar als kleinere Europese online ondernemer, en als vertegenwoordiger van vele soortgenoten in heel Europa, heb ik nood aan een correcte vergoeding voor het creatieve werk dat mijn auteurs en ikzelf verrichten.

Als u op café van een kop koffie en fraaie achtergrondmuziek geniet, dan betaalt u voor die koffie en de muziek. Gaat u naar een theaterstuk kijken, dan gaat uit uw ticketprijs een stukje naar de auteur van de toneeltekst. Als u een kussensloop cadeau krijgt met een fraai citaat uit een gedicht, dan is daar een vergoeding voor de dichter voor geregeld.
Waarom zou er dan geen correcte vergoeding geregeld kunnen worden voor teksten op het internet? Bovendien zijn uitzonderingen zoals in de analoge wereld perfect aannemelijk: pastiches, mimes,… blijven mogelijk zonder vergoeding.

Misschien zal de miljardenwinst van de online platformen een beetje afnemen door deze fair deal, alleszins stelt het auteurs, artiesten en uitgevers in staat om juist voor een rijk en divers aanbod, van bestsellers tot nicheproducten, te blijven zorgen. Daar is elke consument, elke gebruiker van internet bij gebaat.

Beste groet,

Rudy Vanschoonbeek, president Federation of European Publishers