Ledenlogin

Opgeluchte uitgevers na ja-stem voor nieuwe copyright-richtlijn

Beeld: 

GEWU en GAU zijn opgelucht na de ja-stem in het Europees Parlement voor de nieuwe copyright-richtlijn voor digitaal gebruik. De aanvaarding van deze nieuwe richtlijn betekent o.m. dat internetplatformen een vergoeding zullen moeten betalen voor het online aanbieden van auteursrechtelijk beschermde content, ook als die door gebruikers wordt geüploaded. Deze wet dwingt voor het eerst het respecteren van de auteursrechten af bij digitaal gebruik.

De uitgevers kijken nu uit naar een snelle toepassing van de wet in België. Het enige wat daarbij in ons land moet worden onderhandeld is het niveau van de vergoeding.

Rudy Vanschoonbeek, voorzitter van de Federation of European Publishers: “We bedanken alle Europese Parlementariërs die voor deze wet gestemd hebben, ondanks de sterke tegenlobby vanwege de verschillende online platformen. Er is gestemd voor een vergoeding voor de creatieve sector voor het gebruik van hun creaties online, waarmee er eindelijk een wettelijke regeling is voor deze hele problematiek. Uitgevers zullen daardoor kunnen blijven investeren in innovatie en een divers aanbod. Rechtszekerheid is met name ook belangrijk voor bibliotheken en het onderwijs. We roepen de Belgische politici nu op om, zodra er verkiezingen geweest zijn en er een nieuwe regering aan zet is, deze richtlijn te adopteren in de Belgische wetgeving.”
 
Vooral voor de educatieve uitgeverijen maakt de vergoeding die ze in de toekomst zullen krijgen een groot verschil. Gezien de gefragmenteerde markt in ons land wordt er proportioneel meer dan in andere landen geïnvesteerd in auteurs. Met de bijkomende vergoeding die ze in de toekomst zullen krijgen van de platformen, zullen ze dan ook meer kunnen investeren in educatieve methodes. 
 
Het enige wat daarbij in ons land moet worden onderhandeld is het niveau van de vergoeding. Maandag is er een ‘Staat van het boek’ waarbij een memorandum zal worden voorgesteld met wat de uitgevers en andere betrokken partijen vragen aan de nieuwe regering.