Ledenlogin

Prix Voltaire 2019 toegekend aan de gevangen Egyptische uitgever Khaled Lutfi

Beeld: 

De Prix Voltaire, die verdedigers van de vrijheid van publicatie ondersteunt, wordt dit jaar toegekend aan de gevangen Egyptische uitgever Khaled Lutfi.

Kristenn Einarsson, voorzitter van het IPA's Freedom to Publish Committee, zei hierover: "De internationale uitgeverijgemeenschap staat achter Khaled Lutfi. We moeten Lutfi's collega-uitgevers in Egypte steunen, zodat zijn gevangenschap niet leidt tot angst en zelfcensuur in een land met zo'n rijk literair erfgoed".

José Borghino, secretaris-generaal van het IPA, voegde hieraan toe: "IPA roept president Abdel Fattah El-Sisi op om Khaled Lutfi gratie te verlenen".

Op 4 februari werd Khalid Lutfi (ook geschreven als Lotfy), oprichter van de boekhandel en uitgeverij Tanmia in Caïro, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het onthullen van militaire geheimen en het verspreiden van geruchten voor het distribueren van een Arabische vertaling van het boek ‘De engel: De Egyptische spion die Israël redde’, door Uri Bar-Joseph. De zaak begon toen de oprichter van Tanmia een overeenkomst tekende met Arab Scientific Publishers om een Egyptische editie van het boek te publiceren.

Tanmia boekhandel opende zijn deuren in 2011 en zorgde later voor een zeer gerespecteerde uitgeverij. De uitgeverij bracht een aantal gerenommeerde auteurs in vertaling uit. Tanmia publiceerde ook originele werken in het Arabisch, waaronder een kinderboekversie van Mahmoud Darwish's gedicht ‘Think of Others’, dat een Etisalat-prijs voor Arabische kinderliteratuur won.

Het besluit van het IPA Freedom to Publish Committee om de IPA Prix Voltaire 2019 toe te kennen aan Khaled Lutfi eert zijn dapperheid in het publiceren, ondanks de risico's die het met zich meebrengt.