Ledenlogin

Standaard Uitgeverij/Manteau haalt 8ste omzetrecord

Standaard Uitgeverij/Manteau deed het in 2009 opnieuw uitstekend en behaalde een achtste omzetrecord in tien jaar tijd. Ondanks de economische crisis groeide de totale omzet in 2009 tot een bedrag van € 42,3 miljoen, wat een groei van bijna 5% betekent ten opzichte van 2008. 2009 was ook een jubileumjaar voor de uitgeverij: Standaard Uitgeverij vierde haar 90ste, Manteau haar 70ste verjaardag.

De uitgeverij, die actief is zowel op het vlak van fictie en non-fictie voor volwassen als op vlak van jeugd- en stripuitgaven, bevestigde in 2009 haar positie als marktleider en als belangrijkste uitgever en commerciële distributeur in het Nederlandse taalgebied.

De bestaande commerciële structuur voor strips in Nederland werd eind 2009 uitgebouwd tot een bredere verkoop- en marketingorganisatie die alle fondsen van de uitgeverij zal vertegenwoordigen om de verdere groei in de Nederlandse markt te verzekeren.

Standaard Uitgeverij is niet alleen een bekende uitgever in de brede publieksmarkt, maar is ook actief in het informatief-wetenschappelijke segment. Binnen de informatieve uitgeverij valt de positieve evolutie op van de verkoop van de fiscale databanken (+11%) en de mooie groei bij de fondsen van Reed Business, die in Vlaanderen door Standaard Uitgeverij worden gecommercialiseerd.

2009 was ongetwijfeld het jaar van de groei van de importfondsen in de algemene markt (+38%). De verkoop van bestsellers als de Millennium-trilogie van Stieg Larsson, de Twilight-boeken van Stephenie Meyer, Het spel van de engel van Zafón en de roman Sprakeloos van Tom Lanoye resulteerde in maandenlange topnoteringen in de bestsellerlijsten.

Bij eigen uitgaven wordt de marktleiderspositie van Standaard Uitgeverij als belangrijkste thrilleruitgever nog verder versterkt (+ 7%). In de non-fictieomzet was er een stagnatie. De jeugduitgaven groeiden fors met een omzetstijging van maar liefst 24%.
De stripomzet groeide in Nederland, maar daalde in België als gevolg van de stopzetting van de distributieactiviteit van AMP in het supermarkten- en krantenwinkelkanaal.

De verkoop van buitenlandse rechten kende een verdere groei in 2009. Nieuwe markten (Italië, Bulgarije, Slovenië, Hongarije, Zuid-Afrika, Nigeria, Verenigde Staten, Noorwegen…) werden aangeboord, waardoor voor onze auteurs nieuwe deuren werden geopend.

In 2009 mochten wij de terugkeer van literair auteur Walter van den Broeck bij het Meulenhoff/Manteau-fonds vieren. Verder noteerden wij de doorbraak van jonge thrillerschrijvers als Piet Baete, Bavo Dhooge en Toni Coppers, en verwelkomden wij jeugdauteur Dirk Bracke die voor een samenwerking met Helen Vreeswijk tekende.

Met het gelauwerde Jaren van de olifant van Willy Linthout publiceerde Meulenhoff/Manteau een eerste graphic novel. Linthout won tevens de Bronzen Adhemar en de Vlaamse Cultuurprijs voor de strip 2009.

Diverse andere auteurs vielen in de prijzen: Geert Buelens won de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek, Bavo Dhooge won de Diamanten Kogel, Guido Eekhaut was de laureaat van de Hercule Poirotprijs, en Mark Tijsmans en Bettie Elias wonnen beiden in hun categorie de kinder- en jeugdjuryprijs. Claus Scholz werd als meest verdienstelijke striptekenaar bekroond met het Gouden Potlood 2009. Meulenhoff/Manteau kaapte verder nog de BNG Nieuwe Literatuurprijs weg met Rachida Lamrabet en Ruth Lasters was de laureate van de tweejaarlijkse poëziedebuutprijs Het Liegend Konijn.

Hoewel de verkoop van e-books nog in de kinderschoenen staat, bereidde Standaard Uitgeverij zich in 2009 voor op de komst en de verdere ontwikkeling van het digitale boek. De uitgeverij sloot overeenkomsten met auteurs en retailers af, bereidde de technologie en de distributie voor en bracht het product ook effectief als eerste uitgeverij op de markt. Momenteel heeft Standaard Uitgeverij ca. 160 e-booktitels in haar portfolio, een aantal dat dagelijks wordt uitgebreid.

In 2009 werd het verkoopproces van PCM Algemene Uitgeverij ingezet. Daardoor wordt WPG Uitgeverijen de nieuwe aandeelhouder van Standaard Uitgeverij vanaf 2010. Deze stabiele en strategische partner zal Standaard Uitgeverij in staat stellen om haar ambities waar te maken en een verdere rendabele en autonome groei in de Nederlandstalige boekenmarkt te realiseren.

http://www.top-vacances.com/de/