Ledenlogin

Tweede ‘publishers tour’ overtuigt

Beeld: 

Voor de tweede maal organiseerde het VFL eind februari een ‘publishers tour’, waarbij prominente buitenlandse uitgevers van kinder- en jeugdliteratuur een week lang werden ondergedompeld in het bruisende Vlaamse kinder- en jeugdboekenland. De buitenlandse gasten toonden een grote interesse in Vlaamse kinder- en jeugdboeken.

De uitgevers – Turbine Forlaget uit Denemarken, Bloomsbury Berlin uit Duitsland, Seuil uit Frankrijk, Salani en Orecchio Acerbo uit Italië, Dwie Siostry uit Polen, WingedChariot uit het Verenigd Koninkrijk, Arthur A. Levine uit de Verenigde Staten en Protea uit Zuid-Afrika - ontmoetten auteurs, illustratoren, specialisten, wetenschappers, uitgevers en boeken­organisaties en kregen een literaire rondleiding in Antwerpen en Gent.

In de voormiddag stonden telkens afspraken met Vlaamse uitgevers van kinder- en jeugdliteratuur gepland. In de namiddag leerden de buitenlandse uitgevers op een meer informele manier verschillende facetten van de Vlaamse kinderboekenmarkt kennen. Hoogtepunten van de volgeboekte week waren de openingsreceptie in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, een auteursprogramma in HETPALEIS waarbij zes Vlaamse auteurs praatten over hun jongste historische jeugdroman en wat hen inspireerde om die te schrijven, een open atelier met 15 illustratoren in de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), en een rondleiding in het Antwerpse KMSKA door enkele Vlaamse auteurs. Op onze website vindt u het volledige programma.

Het VFL is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de Vlaamse literatuur (meer) op de wereldkaart te zetten. Elk genre vereist een specifieke aanpak, die telkens opnieuw wordt bijgestuurd waar nodig. Zowel de buitenlandse gasten als alle Vlaamse deelnemers aan de ‘publishers tour’ zijn het erover eens dat deze activiteit een doelgerichte, succesvolle en aangename manier is om promotie te maken voor het Vlaamse boek.

Het is nog vroeg om over resultaten te spreken, maar zowel het VFL als de Vlaamse uitgevers zijn alvast optimistisch. De Zuid-Afrikaanse uitgever Protea diende deze week al meteen een subsidieaanvraag in voor Vos en haas (Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong Khing, Lannoo). Hij besloot tijdens de tour ook een prentenboek van Carll Cneut (De Eenhoorn) uit te willen geven, net als Jonkvrouw (Pat van Beirs en Jean-Claude Van Rijckeghem, Standaard Uitgeverij), een historische roman waarvoor ook het Amerikaanse Arthur A. Levine en het Italiaanse Salani interesse toonden. Het Duitse Bloomsbury Berlin hakte de knoop door om Mijn familie, een reis door de tijd (Ann De Bode, De Eenhoorn) uit te geven. In Bologna, eind deze maand, worden waarschijnlijk nog een heleboel andere plannen concreter.

Ook de vorige editie van de ‘publishers tour’ voor kinder- en jeugdliteratuur, in februari 2008, bleek een succes. Niet alleen legden de negen buitenlandse gasten van toen blijvende contacten met Vlaamse en Nederlandse uitgevers. De tour resulteerde ook in vertalingen met steun van het VFL, onder andere de Spaanse De vrouw en het jongetje (Geert de Kockere en Kaatje Vermeire, De Eenhoorn) en Een griezelmeisje (Edward van de Vendel en Isabelle Vandenabeele, De Eenhoorn) bij Barbara Fiore, de Noorse vertaling van Een miljoen vlinders (Edward van de Vendel en Carll Cneut, De Eenhoorn) en Allemaal willen we de hemel (Els Beerten, Querido) bij Capellen Damm, en de Duitse vertaling van Niets is alles wat hij zei (Nic Balthazar, Averbode) en Allemaal willen we de hemel (Els Beerten, Querido) bij Fischer.

Van 31 mei tot 4 juni 2010 organiseert het VFL voor het eerst ook een ‘publishers tour’ voor fictie voor volwassenen. Acht buitenlandse uitgevers zullen worden ondergedompeld in het Vlaamse literaire leven. Ook voor deze tour staan er onder meer ontmoetingen met Vlaamse en Nederlandse uitgevers, contacten met auteurs, een bezoek aan het Letterenhuis, een bezoek aan een boekhandel en een auteursmanifestatie op het programma.

Bron: Vlaams Fonds voor de Letteren