Ledenlogin

Uitgeverij Wever&Bergh in stilte opgeheven

De uitgeverij van Julien Weverbergh zal geen nieuwe boeken meer uitbrengen. De drijvende krachten achter Wever&Bergh worstelden met gezondheidsklachten.

Het is al een hele tijd onbeweeglijk stil op de website van Wever&Bergh. Ook een aanbiedingsfolder 2010 verscheen maar niet. Julien Weverbergh bevestigt: Wever&Bergh stopt ermee. Niet omwille van financiële problemen, beklemtoont de oprichter en uitgever, maar om gezondheidsredenen.

Weverbergh zelf was in 2009 negen maanden out wegens ziekte. Ook een goede collega die hem achter de schermen bijstond – een naam noemt Weverbergh niet – kampte met gezondheidsproblemen. En op de website is nog wel sprake van ‘uitgeefster Katrijn Hendriks’, maar ‘zij heeft slechts geholpen met de administratie en het draaiende houden van de uitgeverij tijdens mijn afwezigheid’, zegt Weverbergh. Hendriks is al een tijdje vertrokken, zo blijkt. Weverbergh zelf voelt zich nu beter, maar zegt dat hij niet meer de energie heeft om het schip weer op koers te brengen.

Toen Wever&Bergh in 2007 werd opgericht, waren de ambities steil. Julien Weverbergh, een grote naam in het Vlaamse boekenwereldje, had het over boeken die door andere uitgevers werden geweigerd, maar die hij wel verkoopbaar achtte. Ook kondigde hij een actief nieuwe mediabeleid aan, met e-books en een website die veel bezoekers moest lokken. Is dat nu gelukt, volgens hem? ‘Het is te kort geweest om echt te kunnen evolueren’, aldus de oprichter. ‘We hebben wel een absolute bestseller gehad, met dat boek van die koningsdochter... [Delphine Boël, de onechte dochter van Koning Albert II,mc] en van Een nieuw requiem, een libretto van Jeroen Brouwers, was de volledige oplage op twee maanden uitverkocht. Daar hadden we veel meer van kunnen verkopen, als ik me beter had gevoeld.’

De boeken van Wever&Bergh worden voorlopig niet opgeruimd, ze blijven bestelbaar bij distributeur Agora. Op z’n minst één auteur heeft al andere oorden opgezocht: Stefan van den Broeck, van wie bij Wever&Bergh Bobby Zillion verscheen, zal zijn volgende roman, Ongeduld, onderbrengen bij Vrijdag.